A PARIS – JEANNE DAMAS & LAUREN BASTIDE

A PARIS – JEANNE DAMAS & LAUREN BASTIDE


Een zoveelste boek over de Parisienne? Gelukkig zijn Jeanne Damas en Lauren Bastide niet de clichématige tour opgegaan voor hun kersverse boek à Paris. Ze laten ons kennismaken met interessante vrouwen uit alle hoeken van Parijs, elk met hun uiterst persoonlijke kijk op de Franse hoofdstad.

a paris 1                                      a paris 2

Het zou idioot zijn om te veronderstellen dat in een bruisende plaats als Parijs maar één soort type vrouw rondloopt. Ietwat hautain, voldoende mysterieus, met een mix van sérieux en nonchalance, kettingrokend, trenchcoat binnen handbereik, net als haar oude editie van een klassieke, Franse roman, de wereldvermaarde uitdrukking ‘je-ne-sais-quoi’ op haar slanke lijf geschreven. Een mythe, versterkt door de vele boeken en artikels die ‘dé Parisienne’ als een stereotype bestempelen, en niet als de ontelbare, afzonderlijke individuen die de stad rijk is.

a paris 3                                      a paris 4

Damas en Bastide volgen onder meer journaliste Sophie Fontanel in het chique eerste arrondissement, in haar elegante appartement met zicht op de Tuileries tuin, zoeken schoenen- en handtassenontwerpster Amélie Pichard op in haar eclectische woning in Bastille en maken een praatje met de jonge filmmaakster Lola Bessis in een café in Belleville. Vrouwen met verschillende leeftijden en verhalen, persoonlijke kennissen, maar ook compleet onbekenden die ze toevallig kruisten op straat en sociale media, en die hen meteen intrigeerden. De ontmoetingen leverden een divers portret op van Parisiennes – het boeiende meervoud, niet het eenzijdige enkelvoud.

à Paris is uitgegeven bij Éditions Grasset et Fasquelle, 2017. ISBN: 978-2-246-86293-2