AZZEDINE ALAÏA: DE EIGENZINNIGE ONTWERPER DIE IN ALLE LUWTE MAGIE CREËERT

AZZEDINE ALAÏA: DE EIGENZINNIGE ONTWERPER DIE IN ALLE LUWTE MAGIE CREËERT


Hij is nog geen één meter vijftig groot, maar dat weerhoudt de van oorsprong Tunesische ontwerper Azzedine Alaïa niet om trots te poseren met ’s werelds grootste topmodellen, die hij ook échte vriendinnen kan noemen. Een ervan is Naomi Campbell, die hem steeds liefkozend met ‘papa’ aanspreekt. Dit jaar presenteerde de ontwerper een nieuwe haute couture-collectie, na een hiatus van zes jaar. Alaïa is een man van verrassingen, een onvoorspelbare creator, die zich niet laat beïnvloeden door heersende retail- en catwalktrends. Wie is die eigenzinnige man die niemand echt vatten kan? (Oh, de ironie van dit stuk.)

Alaïa, geboren in 1940 in Tunesië, begon zijn schoolcarrière in de kunstwereld. Hij studeerde sculptuur alvorens zich in de modewereld te verdiepen. Een volledig te begrijpen keuze: het lichaam is een levende buste die in de meest pure lijnen aangekleed dient te worden. Madame Grès, een van de eerste vrouwelijke couture ontwerpsters, begreep dat al in de vroege jaren dertig (Grès had een opleiding in sculptuur genoten voor ze haar eigen label opstartte). Alaïa werd al snel gekend als de ontwerper die op de meest eerlijke en elegante manier een ode bracht aan de vrouwelijke vormen. De zogenaamde ‘bodycon dress’, een jurk die naadloos aansluit op het lichaam, is een signatuur van het huis.

alaia 3
Modellen in jurken van Alaïa, 1990 © Bal Harbour Shops

alaia 4    alaia 5   alaia 6
Alaïa catwalk show 1991 © Pinterest en Vogue

Hij besloot om zijn mode-avontuur te starten in Parijs, waar garantie op succes veel groter was dan in zijn geboorteland. Hij opende er een atelier in de buurt Le Marais, en dat werd al snel een plek met een bijna even mythische status als de man zelf. Enkel bekendheden van de ontwerper zijn welkom, bekendheden in een andere betekenis van het woord: niet per se beroemdheden, maar mensen die Alaïa bekend zijn, die hij echt kent en vertrouwt, die hem nauw aan het hart liggen. En met die oprechte vriendschap komt een al even oprechte gastvrijheid: wie honger heeft, kan mee aanschuiven aan de keukentafel voor een heerlijke maaltijd klaargemaakt met de beste producten. Het is de keuken, waar mensen komen en gaan wanneer het hen belieft, die tot de verbeelding spreekt. Ze vormt een aangenaam contrast met de studio’s, waar de ontwerper en zijn team in alle sereniteit aan creaties werken.

alaia                      alaia 2
© Fashion Unfiltered en Style On The Dot

Alaïa heerst als een zorgzame bewaker over het huis, samen met zijn grote hond (die nog groter oogt naast zijn kleine eigenaar). Snel zal hij het schip nog niet verlaten, en het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat hij dat ooit zal doen.** Hij is duidelijk een uitzondering in een modewereld waar de regie achter de schermen voortdurend wordt gewijzigd, waar geen enkele ontwerper zeker is van zijn positie binnen een gevestigd luxemodehuis. Enkel Karl Lagerfeld doet het hem na – hij is al meer dan dertig jaar hoofdontwerper bij Chanel, en denkt net als Alaïa nog helemaal niet aan zijn pensioen.** Maar de gelijkenis stopt dan ook daar. Karl is een publiekspersoon, openlijk lieveling van heel wat beroemdheden, bijna een karikatuur zelfs met zijn doordachte voorkomen, en hij werkt voor een huis dat een veel bekendere naam draagt. Alaïa, de man én het merk, blijft voor altijd een enigma.

**Dit stuk werd een goeie maand geleden geschreven en was bedoeld om later op deze blog te verschijnen. Met het plotse overlijden van Azzedine Alaïa op 18 november 2017 wou ik dit eerbetoon al vroeger aan jullie laten zien. Alaïa was de laatste grote modeontwerper, iemand zoals hem zal de modewereld nooit meer kennen. Hij is en zal altijd een gemis blijven.

Hoofdafbeelding: Naomi Campbell tijdens Alaïa’s laatste haute couture show in juli 2017. © WWD