DE BESTE EXPO’S VAN 2O16

DE BESTE EXPO’S VAN 2O16


2016 was een goed jaar, althans wat betreft mode- en kunstexpo’s. Cécile blikt terug op de meest interessante tentoonstellingen van dit jaar, in binnen- en buitenland.

Game Changers, MoMu (Antwerpen)

Interessant uitgangspunt voor deze expo in het modemuseum in Antwerpen: wie onder 20ste– en 21ste-eeuwse modeontwerpers zijn echte game changers, vernieuwers door baanbrekende ontwerpen die nog niet eerder werden gecreëerd?

game-changer1                              game-changer-2

Het silhouet speelde er een uiterst belangrijke rol, want het is het uitdagende spel met silhouetten dat voor nieuwe game changers (hier niet bedoeld als personen, maar als ontwerpen) onder de vele creaties van ontwerpers kan zorgen. De centrale figuur in de expo was de Baskische ontwerper Cristóbal Balenciaga, een interessant en mysterieus figuur in de modewereld, die zelf meermaals vernieuwende silhouetten creëerde.

Barbie, Les Arts Décoratifs (Parijs)

De leukste expo dit jaar was ongetwijfeld de Barbie tentoonstelling in het Parijse Les Arts Décoratifs, waar je ongestoord opnieuw kind kon zijn.

img_0146         img_0147

De roze gekleurde ruimtes waren volgestouwd met oude en nieuwere Barbies, met blond of zwart haar, licht of donkere huid, allemaal uniek in een perfect uitgekozen outfit. De turbulente liefdesromance tussen Barbie en Ken kwam aan bod, alsook samenwerkingen met bekende ontwerpers (onder meer de Moschino Barbie en de Karl Lagerfeld Barbie). Je kon er een muur vol met miniatuurkleren bewonderen, en tientallen poppen die elk een ander beroep voorstelden – Barbie is veel meer dan een mooie verschijning, ze is een interessant fenomeen dat generaties overstijgt en blijft boeien.

La France d’Avedon, Vieux Monde, New Look, Bibliothèque Nationale de France (Parijs)

Richard Avedon is meer dan een modefotograaf die de iconische New Look van Christian Dior op zijn lens vereeuwigde.

p1010808        p1010815

De Amerikaanse fotograaf heeft heel wat op zijn palmares staan: hij werkte mee aan de iconische film Funny Face met in de hoofdrol Audrey Hepburn, fotografeerde tal van wereldberoemde artiesten (schrijvers, dichters, schilders, modeontwerpers) en deed samenwerkingen met het Franse magazine Egoïste. Al deze facetten kwamen aan bod in de interessante expo in de BNF in Parijs.

Amedeo Modigliani, l’œil intérieur, LaM (Villeneuve-d’Ascq)

“An Italian in Paris”, het is een van de beschrijvingen die in de expo te lezen was over de Italiaanse kunstenaar die naam en faam maakte in Parijs in het begin van de twintigste eeuw.

modigliani-1                                       modigliani-2

Lang zou hij jammer genoeg niet kunnen genieten van zijn succes, gedurende zijn korte leven sukkelde hij meermaals met een zwakke gezondheid en hij stierf op jonge leeftijd aan tuberculose. De expo toont de veelzijdigheid van zijn kunstenaarschap en de inspiraties waaruit hij putte, maar met focus op zijn schilderkunst.

Paul Klee, Musée Pompidou (Parijs)

Wie wist dat Paul Klee zo’n handige pentekenaar was?

klee-1                                     klee-2

Ik alvast niet, maar ontdekte het via deze aangename tentoonstelling in Musée Pompidou in Parijs. Dat een kunstenaar niet in één vakje valt te plaatsen, is het mooiste besluit dat je kan trekken na het eindigen van een expobezoek, en dat was hier zeker het geval.

The Vulgar: Fashion Redefined, Barbican (Londen)

Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat dit de beste expo van 2016 was.

the-vulgar

Eerst en vooral de setting. Barbican Centre is niet meteen de meest intieme plaats om een tentoonstelling te houden, maar de plaats straalt wel een zekere eigenzinnigheid uit – naast tentoonstellingen vinden er in het gebouw ook theaterstukken plaats en er is zelfs een cinema. Een leuk mekka voor creativiteit dus.

Het achterliggende idee achter de tentoonstelling zelf was gewoonweg subliem, maar niet zo gemakkelijk uit te leggen. “Vulgar” heeft meerdere betekenissen en toegepast op de mode wordt het nog eens extra ingewikkeld, want ‘vulgair’ (één van de betekenissen) is niet per se een slecht gegeven. Mode draait nu eenmaal om vernieuwing en een kledingstuk dat iemand vulgair of ongepast vindt, kan enkele tijd later al snel ingeburgerd zijn en niet meer als choquerend worden ervaren – denk maar aan de jeansbroek, wat niet altijd als een alledaags item werd aanzien. Ik kan deze expo aan iedere modeliefhebber aanraden, ze loopt nog tot 5 februari; wie niet meer in London geraakt, check dan zeker de catalogus die je via de webshop van Barbican kan aanschaffen.

Vuitton, Hergé,…

De beste expo’s? Ik kan nog een tijdje door blijven gaan. Zo waren er ook de prachtige tentoonstellingen in het Grand Palais in Parijs van Louis Vuitton (dat in het teken stond van reizen – check ons artikel daarover hier) en Hergé, de geestelijke vader van Tintin. Ik ben ervan overtuigd dat 2017 een net zo interessant jaar zal worden.

Foto Vulgar expo © BT, overige foto’s © Cécile & Rosie