MUST-READ: FLAPPERS BY JUDITH MACKRELL

MUST-READ: FLAPPERS BY JUDITH MACKRELL


Dat Parijs in de jaren twintig iets speciaal was, kon je al in de vorige must-read lezen. De mode en kunst waren op hun hoogtepunt, en ook aan entertainment was er geen gebrek. De experimentele dans- en muziekvoorstellingen van Les Ballets Russes onder leiding van Sergei Diaghilev zorgden voor controverse en het feit dat vrouwen meer en meer hun eigen plaats in de maatschappij opeisten was voor de meer conservatieve buitenstaander moeilijk te begrijpen. Die eigenzinnige vrouw had in de jaren twintig zelfs een aparte naam meegekregen: de ‘flapper girl’.

Een typische flapper viel meteen op door haar eigenzinnig uiterlijk, en opvallende persoonlijkheid. Ze had een kortgeknipte bob en droeg de nieuwste mode: rechtlijnige jurken (de zogenaamde ‘tubular dresses’) met parelkettingen en een hoed ter afwerking. Ze rook en dronk bovendien, een bezigheid die voorheen enkel aan mannen werd toegeschreven. De flappers waren eerder uitzondering dan regel.

flappers                                                                     © Amazon 

In het boek Flappers: Six women of a dangerous generation van Judith Mackrell worden portretten geschetst van beroemde flappers, onder wie Zelda Fitzgerald, de vrouw van de Amerikaanse schrijver Scott Fitzgerald, die samen met haar man meermaals in de Franse hoofdstad vertoefde, en danseres Josephine Baker die voor haar doorbraak in het Parijse nachtleven niet bepaald het meest zorgeloze leventje leidde. Het zijn stuk voor stuk sterke, onafhankelijke vrouwen die besluiten om niet volgens de bindende regels te leven die de maatschappij hen oplegt.

Flappers: Six women of a dangerous generation van Judith Mackrell is uitgegeven in 2013 door Farrar, Straus and Giroux (FSG Books).

 

Hoofdafbeelding © fascinationstreetvintage