A MUST-READ ABOUT PARIS IN THE 1920s

A MUST-READ ABOUT PARIS IN THE 1920s


Geef me een teletijdmachine en ik begeef me naar Parijs in de jaren twintig, en terugkomen doe ik vooral niet. Parijs in de jaren twintig was zoals Londen in de jaren zestig; in die steden was het waar alles centraal kwam te staan, andere steden en landen verbleekten zienderogen en schreven toen geen letter geschiedenis. Parijs en Londen daarentegen waren toen de epicentra van cultuur, in de brede zin van het woord.

Parijs in de jaren twintig dus. Na Montmartre in de jaren 10 was het nu Montparnasse waar de artistieke talenten zich begaven – kunstenaars zoals Pablo Picasso, Amedeo Modigliani en Henri de Toulouse-Lautrec. De artistieke scène in Parijs beperkte zich niet tot schilders, maar ging veel breder. Kunstenaars mengden zich met performers van Les Ballets Russes (bedenker Sergei Diaghilev en experimentele componist Igor Stravinsky), fotografen (Man Ray), modeontwerpsters (Coco Chanel en Elsa Schiaparelli) en schrijvers en dichters (Jean Cocteau, Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Ezra Pound).

expatriate-paris

In het boek Expatriate Paris: A Cultural and Literary Guide to Paris of the 1920s kom je te weten waar precies in de Franse hoofdstad je die artistieke elite kon vinden. In welke cafés, restaurants, hotels en boekenwinkels hielden ze even halt, om zich op hun gemak aan hun kunst te wijden of om af te spreken met gelijkgezinden? Vele adressen van toen bestaan nu nog steeds en via een opdeling in verschillende wijken en handige kaarten is het net of je de route zelf beleeft.

Alle adressen in Expatriate Paris: A Cultural and Literary Guide to Paris of the 1920s worden beschreven door Arlen J. Hansen. Het boek is uitgegeven bij Arcade Publishing (New York) en dateert al van 1990, maar blijft accuraat en is op een aangename en entertainende manier geschreven.
ISBN-10: 1-61145-699-1
ISBN-13: 978-1-61145-699-8

 

Hoofdafbeelding © Zestrip, foto boek © Amazon