3 x BELGISCHE MODEONTWERPERS

3 x BELGISCHE MODEONTWERPERS


Wij Belgen zijn altijd te bescheiden wanneer het op nationale trots aankomt. Het ligt niet in onze aard om te ‘stoefen’ – zelfs een positieve connotatie kunnen we er niet aan geven – en we voelen er ons zelfs wat ongemakkelijk bij. Moeilijk om een dergelijke houding te verantwoorden als we in internationaal gezelschap zijn. Raar volkje, die Belgen, zien we anderen al snel denken. Die bescheidenheid is iets typisch Belgisch en zal waarschijnlijk altijd zo blijven, maar dat betekent niet dat we aan dit volkse mankementje niet kunnen werken.

In elke industrie hebben we persoonlijkheden waar we trots op kunnen én moeten zijn. Zo ook in de mode-industrie, en de talenten zijn niet op één hand te tellen. Van redactie en styling tot modefotografie. In dit artikel wil ik graag de schijnwerpers lichten op enkele Belgische modeontwerpers die naar mijn mening te veel onder de radar blijven omdat de nationale pers gewoon te weinig over hen schrijft. Tijd om daar verandering in te brengen dus.

ANTHONY VACCARELLO 

Ok, de naam Vaccarello valt meer en meer in nationale – en internationale – pers, maar dat heeft vooral te maken met diens recente creatief directeurschap bij Saint Laurent, en niet omdat hij een Belg is. Voor zijn avontuur bij Saint Laurent begon, werd Vaccarello’s naam amper vermeld. Nochtans is hij geen groentje in de modewereld, en maakte hij al furore als ontwerper bij Versus Versace, een tweede lijn naast de Versace-collecties verder uitgewerkt door Donatella Versace na haar broers dood.

Vaccarello is dan wel van Italiaanse afkomst (zijn ouders zijn beide Italiaans), hij is geboren en getogen in Brussel en studeerde daar ook aan de bekende modeschool La Cambre, een school die trouwens nog veel te vaak onderbelicht wordt, in vergelijking met de Antwerpse Modeacademie (die laatste kent iedereen en wordt nog steeds verbonden met de Antwerpse Zes, in tegenstelling tot die eerste, die nochtans ook al heel wat talenten heeft voortgebracht).

vaccarello1      vaccarello2       vaccarello3
Anthony Vaccarello Fall 2016 ready-to-wear

vaccarello4      vaccarello5       vaccarello6
Anthony Vaccarello Spring 2016 ready-to-wear

Codewoorden bij Vaccarello: sexy, vrouwelijk, kort en zwart.

CÉDRIC CHARLIER 

Net zoals Vaccarello heeft ook Cédric Charlier aan La Cambre gestudeerd. Charlier werkte daarna achtereenvolgens voor Céline – toen Michael Kors er ontwerper was –, Jean Paul Knott – nog zo’n Belgische ontwerper die geen grote naamsbekendheid heeft; nochtans werkte Knott voor Yves Saint Laurent, waar hij samen met Loulou de la Falaise de Saint Laurent Rive Gauche-lijn in goede banen leidde – en Lanvin.

Na heel wat ervaring op gedaan te hebben bij die diverse modehuizen, kreeg Charlier de kans om creatief directeur te worden bij Cacharel, waar hij echter maar 4 seizoenen bleef. In 2012 creëerde hij zijn eigen label.

charlier1        charlier2          charlier3
Cédric Charlier Fall 2016 ready-to-wear

charlier4        charlier5           charlier6
Cédric Charlier Spring 2016 ready-to-wear

Codewoorden bij Charlier: architecturaal, clean.

KRIS VAN ASSCHE

Kris Van Assche is een product van de Antwerpse modeacademie. Afkomstig uit Londerzeel, Vlaams-Brabant, studeerde hij er van 1994 tot 1998. Daarna trok hij naar Parijs, waar hij al snel werkte bij Yves Saint Laurent onder leiding van Hedi Slimane (Slimane deed toen al de mannencollecties van het Franse modehuis). Hun samenwerking bleef overeind toen Slimane YSL even aan de kant liet om de mannencollecties voor Dior te creëren. Slimane en Van Assche werkten nauw samen voor de Dior Homme collecties, die een groot succes waren.

Nadat Slimane Dior Homme verliet in 2007, ging het creatief directeurschap naar Van Assche, die er nog steeds met heel veel succes de plak zwaait. Van Assche heeft sinds 2004 ook een eponiem label.

vanassche1         vanassche2         vanassche3
Dior Homme Spring 2017

vanassche4           vanassche5         vanassche6
Kris Van Assche Fall 2015

Codewoorden bij Van Assche: clean, classic-sporty.

 

Hoofdafbeelding © eigen collage (Vaccarello-Charlier-Van Assche), catwalkfoto’s © Vogue.com