EEN NIEUWE SAINT LAURENT

EEN NIEUWE SAINT LAURENT


Nu Hedi Slimane al enkele maanden geen creatief directeur meer is van Saint Laurent en de bemoederen over dit nieuws enigszins zijn bedaard, is het tijd voor een reflectie. Wat nu met ontwerper slash fotograaf Slimane? Is die in het geheim plannen gestart voor een eigen label of klopt hij binnenkort aan bij Chanel om er Karl Lagerfeld te vervangen (een nieuwtje dat al een aantal keren de ronde deed, maar voorlopig speculatie blijft)? En wat-oh-wat met zijn kersverse vervanger de Italiaans-Belgische ontwerper Anthony Vaccarello? Ik ben fan van zijn werk, maar nu hij heeft beslist zich helemaal te storten op Saint Laurent en daardoor niet langer voor zijn eponieme label zal ontwerpen, blijf ik met een dubbel gevoel achter.

laurent2         laurent3        laurent4

laurent5         laurent8        laurent7
Saint Laurent Fall 2016 Ready-To-Wear 

Het leek er op dat de couture geïnspireerde collectie van Slimane voor winter 2016 zijn laatste zou zijn. En gelijk kregen de critici. De collectie was een ode aan wijlen Yves Saint Laurent zelf, net zoals elk seizoen wel knipogen bevatte naar het meesterschap van de oorspronkelijke ontwerper van het Franse modehuis (le smoking blijft een klassieker). Dit keer liepen de modellen geen catwalk op, maar liepen ze op majestueuze wijze de trappen af van het recent gevestigde Parijse couturehuis in Rue de l’Université. Flitsende, gedurfde, kort gesneden, soms asymmetrisch of diep uitgesneden jurken en enkele overweldigende bontjassen – de rode hartvormige mantel is prachtig, alleen jammer dat Slimane niet voor een faux fur-variant zorgde. Verder donker aangezette smokey eyes, wat de collecties telkens de Slimane touch geven, en wat Saint Laurent het door jongeren aanbeden rock ’n roll merk maakt sinds de Fransman er de plak zwaait.

Tot een aantal maanden geleden dus. Exit Slimane. En in tegenstelling tot Dior die sinds het vertrek van Raf Simons nog steeds geen nieuwe vervanger heeft aangeduid, ging het bij Saint Laurent vrij snel. Anthony Vaccarello neemt het roer over, en dat werd meegedeeld op de Instagram-pagina (@ysl) met een gedurfde zet. Alle vorige foto’s werden vakkundig gewist, en een portretfoto in zwart-wit van Vaccarello kwam er in de plaats. Afwachten dus op de nieuwe collectie van Vaccarello om de pagina opnieuw te vullen.

saint1         saint2        saint3

vac1         vac2        vac3
Boven Hedi Slimane voor Saint Laurent, onder Anthony Vaccarello, beide Spring 2015 Ready-To-Wear

En die collectie, die zal met argusogen worden bekeken. Vaccarello is net als Slimane ervoor bekend niet de meeste stof te gebruiken om modellen aan te kleden, maar hanteert een meer sexy stijl terwijl Slimane opteert voor een stoerdere, edgy look. Daarnaast zijn ze beide verknocht aan de kleur zwart. De twee zijn niet met elkaar te vergelijken, maar brengen allebei op hun eigen manier ode aan de vrouw en aan het vrouw-zijn, vrij van alle belemmeringen. Dat Saint Laurent onvermijdelijk met rock ’n roll wordt geassocieerd, heeft veel te maken met de campagnes van Slimane zelf, die naast ontwerpen zijn talenten botviert in de fotografie. Voor die campagnes maakte hij vaak gebruik van onbekende gezichten uit de muziekwereld.

De vraag die op ieders lippen brandt is hoe het nu verder zal gaan met Slimane. Stiekem hoop ik net als velen dat hij zijn eigen mannenlabel start, want hoewel hij Saint Laurent een complete make-over gaf bij het vrouwendepartement, zijn Slimanes outfits bij de mannen nog altijd het meest subliem. De cuts zijn perfect, strak in het pak maar mooi strak, zoals het moet zijn, niet geforceerd en stijf. Slimane heeft dan ook genoeg kunnen oefenen bij Dior Homme, de plaats waar hij zeven jaar lang werkte voor hij definitief bij Saint Laurent aan de slag ging.

slhomme          slhomme2          slhomme3
Saint Laurent Fall 2016 Menswear 

En nu… afwachten tot oktober 2016, waar Anthony Vaccarello zijn debuut zal maken als ontwerper voor Saint Laurent en de collectie voor zomer 2017 zal presenteren.

Foto’s © Vogue.com, Hoofdafbeelding © viewthevibe