NIEUWE MODE TOOL: TAGWALK

NIEUWE MODE TOOL: TAGWALK


Vandaag ontdekt op Facebook – danku aan de talloze mode magazines die me zoveel informatie verschaffen dat ik amper kan bijbenen maar me dus ook tijdig kunnen verrassen met nieuwe weetjes – een nieuwe modetool genaamd TAGWALK. Eerste reactie: meteen de FB-pagina van dit nieuwe fenomeen geliket en op zoek gegaan naar de website. Mijn nieuwsgierigheid was te groot om het niet zo snel mogelijk te ontdekken!

Ik lijk wel euforisch, maar het klinkt dan ook als een super handige uitvinding. TAGWALK, de naam zegt het eigenlijk al zelf, is een soort van zoekmachine die je op een snelle manier belooft de juiste afbeeldingen van recente catwalk shows te bezorgen, aan de hand van tags dus. Handig wanneer je op zoek bent naar inspiratie en niet eindeloos wil surfen op Vogue.com om de juiste outfits te vinden. Of wil ontdekken wat volgens Burberry of Gucci de nieuwe tassen voor volgend seizoen worden. Of gewoon je Tumblr-pagina wil updaten met de mooiste plaatjes (duu-uuh).

De openingszinnen op de FB-pagina van TAGWALK klinken alvast veelbelovend: “Simple, efficient, quick and pragmatic, what would before take hours now only take 3 seconds”. Hm, even uittesten alvorens dat voor waar aan te nemen.

TAGWALK werkt volgens vier grote zoektermen: modeseizoen, modestad, eender welke zoekterm, en eender welke ontwerper. Nu, “eender welke zoekterm” is wel met een korrel zout te nemen. Zo zoek ik op “shoes” of zelfs “platforms” maar daar zijn geen resultaten bij te vinden (en ook niet onder “platform shoes”, snik). Het moet dus duidelijk specifieker (de nieuwste pumps van Saint Laurent voor zomer 2016 zal je hier niet op een plateautje geserveerd krijgen).

Specifiek zal het worden. Laat ik het op een zeer duidelijke combinatie houden, en gaan voor “vintage” en “Gucci”. Maar één resultaat? Waaaat? Gucci en vintage zijn toch één? Ik krijg één foto te zien, welbepaald look 9 van de wintercollectie 2016. Ok, het resultaat doet duidelijk denken aan vroegere tijden en kan dus zeker als ‘vintage’ bestempeld worden, maar toch blijft het een teleurstellend resultaat.

tagwalk gucci

Dringend op zoek naar leren outfits? Ik tik de term “leather” in en laat het vakje ontwerpers open staan. Genoeg resultaten hier (welgeteld 568). Alle soorten leren looks passeren de revue, niet enkel de klassieke zwarte leren perfecto, maar ook trenchcoats, rokken, en leer in onder meer bruine en blauwe tinten.

leather 1  leather 2

Laten we het eens op kleur proberen. Op zoek naar zalmkleurige outfits? “Salmon pink” werkt niet, “baby blue” wel. De klassieke kleuren zoals “pink” en “yellow” leveren een groot aantal matches op.

Verdergaand op het roze dan maar, en eens proberen met meer tags. Naast “pink” zet ik er nog “jacket” bij. Ik had verwacht allemaal roze getinte jasjes te vinden, maar blijkt dat de tags ook apart kunnen worden geïnterpreteerd. Zo zie ik een look van de wintercollectie 16 van Christian Dior waar het model een mantelpakje aanheeft in combinatie met een rozig bloesje. En zo kunnen er natuurlijk veel looks getoond worden waar een spatje roze in zit in combinatie met eender welke soort jas.

pink   pink 2

Even een kleurencombinatie proberen. Wat levert “pink” en “yellow” op? Amper 7 resultaten, maar het is wel leuk om te zien hoe die twee kleuren precies met elkaar gecombineerd worden, en welk soort tinten die kleuren ook hebben (want er zijn nu eenmaal duizenden soorten roze en geel te onderscheiden). Ook hier is het niet zo dat de look uitsluitend uit roze en gele tinten bestaat, zo is er een jurkje van Burberry dat vooral groenig uitslaat.

pinkyellow

Ik test nog even uit met “black” en “red”. 71 resultaten en uiteenlopende looks waar deze twee kleuren worden gebruikt. Leuk om te zien hoe ontwerpers omgaan met die twee kleuren en ze eventueel nog combineren met andere kleuren. Kleurencombinaties zijn alvast een leuke manier om met TAGWALK om te gaan, en ze kunnen je zeker ook inspiratie geven om zelf aan de slag te gaan in je kleerkast.

Termen zoals “gothic”, “minimal” en “romantic”, die een bepaalde stijl aangeven, werken allemaal en zijn zeker handig om een mentaal mood board te creëren. Ook “baroque”, “androgynous” en zelfs “cowboy” en “boho” blijken te werken.

romantic  cowboy
Resultaten voor ‘romantic’ en ‘cowboy’.

Eindverdict? Best wel een leuke tool, en ik vrees ook wel verslavend. Handig ook dat er onder de foto telkens staat van welke ontwerper en uit welke show de outfit komt (zelfs het nummer van de look staat erbij, wat nu niet per se hoefde). Bij kenmerkende stijlelementen zoals hierboven werkt de tool zeer goed, maar het is jammer dat de tags niet complementair lijken te zijn als het gaat over een kleur VS een type kledingstuk (zo betekent “blue” en “pants” niet per se dat er enkel blauwe broeken op het scherm verschijnen, zo kan de broek evengoed roze of zwart zijn). Maar zeker de moeite waard om het eens uit te proberen en het bespaart je echt wel opzoekingswerk als je snel op zoek wilt gaan naar romantisch geïnspireerde outfits, of kledingstukken met leer of suède erin verwerkt. Go go go and have fun while tagging! –> www.tag-walk.com

Foto’s © TAGWALK