UNE BELLE JOURNÉE À PARIS

UNE BELLE JOURNÉE À PARIS


Paris je t’aime. Hoeveel keren ik al de Franse hoofdstad heb bezocht? Ik ben de tel kwijtgeraakt. Parijs blijft me fascineren en je kan er eindeloos nieuwe dingen ontdekken. Cécile en Rosie nemen je mee op hun tour doorheen la ville lumière.

OCHTEND

IMG_3599 P1000498 P1000500

Overnachten in stijl doe je in Hôtel Récamier, 3 Place Saint-Sulpice (75006). De Place Saint-Sulpice is een chique, rechthoekig plein met la Fontaine en de Église Saint-Sulpice, waar onder meer ook een winkel van Saint Laurent is gevestigd. Saint-Sulpice vormt het perfecte uitgangspunt om de Franse hoofdstad beter te leren kennen: je vindt er tal van leuke boetieks en wat verderop kan je genieten van het mooie, rustgevende Jardin du Luxembourg.

De dichtstbijzijnde metro draagt trouwens dezelfde naam (Saint-Sulpice). Neem er ligne 4 richting Porte de Clignancourt en stap af in Châtelet, neem daar ligne 1 richting La Défense en stap af in Palais Royal – Musée du Louvre. Het is tijd voor een lekker ontbijt.

Wanneer je de metro uitstapt, zal je meteen het imposante gebouw van het Louvre ontdekken en aan de overkant Place Colette met het Franse theaterhuis la Comédie Française. Loop de Rue Saint-Honoré rechtdoor (weg van Place Colette) en sla links af bij een van de zijstraten, Rue Jean-Jacques Rousseau.

196. Claus 23-11-14 194. Claus 23-11-14 193. Claus 23-11-14

Daar bevindt zich Claus, 14 Rue Jean-Jacques Rousseau (75001). Dit restaurant (waar je ook kan lunchen) heeft een uitgebreide ontbijt- en brunchkaart en de bediening gebeurt op een heel correcte manier. Op voorhand reserveren is wel een must, want het is er altijd druk. Ondanks de drukte, kan je op je gemak genieten van lekkere thee (van het Franse Palais des Thés, zie verder in dit artikel) of koffie, verse smoothies of sapjes, verschillende broodsoorten, confituurtjes, eibereidingen en een dessert. Alle gerechten, op basis van bio-producten, worden met de grootste zorg en verfijndheid klaargemaakt.

Cultuur opsnuiven kan je zowat in elke Parijse straat. Laat de schreeuwerige toeristenshops links liggen en geniet van de vele, pittoreske boekenwinkels. Dicht bij Claus vind je Librairie Galignani (224 Rue de Rivoli, 75001). Ga de Rue Jean-Jacques Rousseau uit; nu ben je opnieuw in Rue Saint-Honoré en ga richting Rue de Rivoli, recht naar de gebouwen van het Louvre toe. Passeer langs de Cour Carrée, met de piramides van het Louvre voor je en aan de linkerzijde le Café Marly, waar in je de zomer kan genieten van een lekker kopje koffie met uitzicht op het museum. Wandelen doen we door de Jardin des Tuileries, verlaat de jardin langs de Allée de Castiglione (ongeveer halfweg de Jardin).

P1010585 P1010586 P1010574

Zo komen we terecht in de lange straat Rue de Rivoli, langs de colonnades bevindt zich boekenwinkel Galignani, op nummer 224. Galignani was oorspronkelijk een Engelse boekenwinkel, maar je vindt er ook een ruime keuze aan Franse boeken. Let op: eens binnen, geraak je hier niet zomaar weg. Het aanbod is aanzienlijk: literatuur, kunst, fotografie, mode en fancy kookboeken. Er is voor elk wat wils.

P1010606 IMG_3651 IMG_3652

Loop de Rue de Rivoli verder (weg van het Louvre) op richting le Marais, waar je zal passeren langs Hôtel de Ville. Sla de zijstraat Rue Vieille du Temple in. Op nummer 64 bevindt zich Palais des Thés (75003). Deze gezellige – en altijd bevolkte – winkel is een echte aanrader voor theeliefhebbers. Bij binnenkomst krijg je altijd een gratis kopje aangeboden. Elke geur staat uitgestald aan de hand van glazen stolpen, waardoor je altijd eerst kan ruiken alvorens te beslissen. Je vindt er bloemige en fruitige thee, maar ook sterkere, Oosterse geuren.

P1010655 4. palais des thé le marais 12-9-14 60. palais de thé 11-10-14

MIDDAG

Wie Parijs zegt, zegt ook musea. Het onlangs gerenoveerde Musée Picasso biedt een overzicht van de meesterwerken van de Spaanse kunstenaar. Ga de Rue Vieille du Temple verder door en sla rechts in bij Rue des Francs-Bourgeois, richting Place des Vosges. Sla daarna links af, in Rue Elzevir; deze straat mondt uit in Rue de Thorigny, waar het Musée Picasso zich bevindt (5 Rue de Thorigny, 75003).

188. Musée Picasso 22-11-14    164. zelfportret2 Picasso 22-11-14    173. Musée Picasso 22-11-14

Na een uurtje rondwandelen in de zalen van het museum, kom je helemaal relaxed terug buiten. Tijd voor een lekker Frans gebakje. Ga richting Rue des Quatre-Fils en daarna Rue des Archives, tot je weer aan de Rue de Rivoli komt (aan je rechterzijde kan je het grote warenhuis BHV Marais zien). Sla de Rue du Pont Louis-Philippe in, op nummer 24 bevindt zich ‘Aux Merveilleux’.

275. winkel misérable 17-1-15 305. winkel Aux Merveillieux Marais 31-1-15 306. Aux Meurveillieux Marais 31-1-15

Wanneer je de straat verdergaat, kom je uit op de Pont-Louis Philippe, met zicht op de Seine. Ga verder rechtdoor, naar de Square Jean XXIII. Vanaf daar kan je de Notre-Dame goed zien, een perfecte plaats om enkele foto’s te nemen en te genieten van een lekkere merveilleux.

P1010684 P1010687 304. park Notre Dame 31-1-15

Parijs bezichtigen kan je eigenlijk perfect te voet. Wandelen is in de Franse hoofdstad geen opgave, omdat je er ondertussen een adembenemend, wijds zicht of charmante straten bijkrijgt. Stap van de Square Jean XXIII door naar de Pont de l’Archêveché. Wanneer je nog verder rechtdoor gaat, kom je de Rue des Bernardins op. Sla daar af naar rechts, richting Boulevard Saint-Germain. Nog meer rechtdoor kom je het metrostation Cluny-La Sorbonne tegen, sla daar links in, naar de Boulevard Saint-Michel. Je bevindt je nu midden Quartier Latin, de Parijse studentenbuurt met het imposante gebouw van de Sorbonne aan de Place de la Sorbonne. Hier kan je even tot rust komen en genieten van een thee of koffie op het terras van enkele brasserieën.

92. place de la sorbonne 11-10-14 289. Sorbonne 18-1-15 25. place de la sorbonne 13-9-14

Nog even rechtdoor stappen en je kan de Jardin de Luxembourg ontwaren. In de zomer zit het er afgeladen vol op de blauwe stoelen rond de fontein en zelfs in de winter is er genoeg drukte van lopers die er hun dagelijkse toertje maken. Een zijstraat van de Boulevard Saint-Michel is de Rue Soufflot, een straat vol statige appartementsgebouwen (die zo typisch zijn in Parijs) en enkele winkels zoals Claudie Pierlot en Sandro. ’s Avonds is het er heerlijk vertoeven in de brasserie Le Soufflot, met een kaasbordje en een glas rode wijn.

AVOND

Het loopt al tegen de avond, dus tijd om terug naar het hotel te gaan om ons wat op te frissen. Vanuit de Jardin de Luxembourg is Saint-Sulpice perfect te voet te bereiken. Je kan ook de metro nemen via Odéon (aan de Boulevard Saint-Germain), lijn 4 nemen richting Porte de Clignancourt en afstappen in Saint-Sulpice. Daar aangekomen, ga je de Rue du Vieux Colombier in, richting Église Saint-Sulpice.

Dineren in Parijs is een kunst. Een hele dag vertoeven in de Franse hoofdstad is niet niets, je voelt het ’s avonds toch wel aan je voeten. Een lekker etentje is dan goed meegenomen. Na een uur in het hotel zijn we terug helemaal klaar om nog wat tijd door te brengen in de stad. Ga via de Rue Saint-Sulpice naar Rue Bonaparte en daar aangekomen, heel de tijd rechtdoor. De bestemming: Place Saint-Germain des Prés, waar zich onder meer het mythische restaurant Les Deux Magots bevindt.

IMG_3633 société 1 société 3

Even verder is het te doen, naast de boetiek van Louis Vuitton, in La Société. Deze plek moet je kennen, want je kan er zo aan voorbij lopen. Het statige gebouw met openstaande poort brengt je naar een grote hal, vanwaar je begeleid wordt naar je tafel (’s avonds reserveer je er best). Loungemuziek komt je tegemoet, het licht in de ruimte is er gedempt. Vast op de kaart staan de hoofdgerechten ‘Le tigre qui pleure’, een mals stukje vlees met een perfect gedoseerd pittig sausje, en de ‘Crispy duck’, een verrassend knapperig stukje eend. De frietjes zijn er flinterdun en kraakvers, qua groenten kan je onder meer een krokante krop salade en heerlijke spinazie bestellen. De ober komt af en wenst ons “Bonne continuation”…

Foto’s © Cécile & Rosie