THERE’S SOMETHING ABOUT GRACE

THERE’S SOMETHING ABOUT GRACE


74 jaar is ze. Het is maar een getal voor Grace Coddington, een creatieve geest waar eigenlijk geen leeftijd op te plakken valt. Coddingtons leven is mode en vice versa. Haar ontslag als creatief directeur bij de Amerikaanse Vogue betekent geen einde van, maar een nieuw begin in haar carrière.

Net zoals Anna Wintour met haar tijdloze bob, heeft Coddington haar eigen handels-/haarmerk gecreëerd: haar ongetemde, oranje-rode kapsel springt meteen in het oog, wat incognito rondlopen in New York en elders onmogelijk maakt.

EXCLUSIVE PFW Fall/Winter 2015 - Streetstyle Day 9            grace 2
© styleblazer, sosasha

De van Wales afkomstige Coddington zette al vroeg haar eerste stappen in de modewereld. Als model poseerde ze voor het modemagazine Vogue (de Britse uitgave), waar ze later werkte als Junior Editor en Photo Editor. Na de Britse Vogue ging Coddington werken bij de Amerikaanse Vogue, met aan het hoofd de bevreesde en koele Anna Wintour.

grace model 1  grace model 2  grace model 3
© visionaireworld, sfgirlbybay, antimonide

Creatief directeur bij Vogue bekent zoveel als: het coördineren en stylen van shoots, mede mogelijk gemaakt door de bekendste internationale fotografen achter en beroemdheden of topmodellen voor de lens. Voor Coddington was het meer dan dat. Ze is vooral bekend voor haar ‘fashion stories’ die ze maakte voor Vogue, een reeks foto’s rond een zelfgekozen, tot in de puntjes uitgewerkt thema. Een bekend voorbeeld is de Alice in Wonderland-reeks, met het Russische model Natalia Vodianova als Alice en bekende ontwerpers zoals John Galliano, Marc Jacobs en Viktor en Rolf als de overige personages van het bekende sprookjesverhaal.

alice 1      alice 2

alice 3      alice 4
© cococouture, lelalondon, pointytoeshoecrew

Welke magische sfeer Coddington met haar foto’s ook neerzette, alle beelden werden onder het alziend oog van Wintour bekeken, en haar verdict was onverbiddelijk: foto’s die ze niet mooi vond, kwamen het magazine gewoonweg niet in. Geen discussie mogelijk. Wie de documentaire ‘The September Issue’ heeft gezien, weet dat dit vaak voor teleurstelling en onbegrip zorgde bij Grace.

In januari kondigde Coddington haar ontslag aan bij Vogue, na 28 jaar dienst bij het Amerikaanse modemagazine. Maar niet getreurd: Coddington vermeldde actief te blijven als styliste en nu ze haar exclusiviteitscontract bij Vogue heeft verbroken, heeft ze de vrijheid om het even welke opdracht aan te nemen. We’re excited to hear from you, Grace.

Hoofdafbeelding © makeminemink