À DÉCOUVRIR: LE MARAIS

À DÉCOUVRIR: LE MARAIS


Parijs is een wereldstad. Een metropool waar het leven amper stilstaat, het aanbod aan mogelijkheden haast onbeperkt is en waar het vinden van rust onbereikbaar lijkt. Binnen deze altijd bruisende lichtstad, neemt de wijk Le Marais een bijzondere plaats in. Na zijn drooglegging groeide het voormalig moeras – le Marais vertaalt zich letterlijk als het Moeras – uit tot één van de meest trendy wijken van de Franse hoofdstad. Smalle straten, verrassende winkels en leuke adressen om tussen het wandelen of winkelen door even te onthaasten. Deze wijk is zowel nostalgisch als hip. Kortom, Le Marais lijkt wel een dorp binnen de nooit stilvallende stad.

Kunst en snuisterijen. De vele winkels volgestouwd met eigentijdse of vintage hebbedingen zorgen ervoor dat je nooit met lege handen de wijk verlaat.

Cultuur met grote C. Het Musée Picasso biedt een mooi overzicht van het wonderlijke oeuvre van de Spaanse grootmeester, ondanks de afwezigheid van alle absolute topwerken.

Zien en gezien worden. Rond het – met statige omzoomde herenhuizen – Place des Vosges is het zalig verpozen op een bank of terras.

Het is slechts een kleine greep uit het onuitputtelijke aanbod dat deze wijk te bieden heeft. En toch, ondanks dit onwaarschijnlijk diverse aanbod, ga ik op zoek naar iets anders. Ik zoek het onbekende. Naast de vele prikkelende indrukken die ik tijdens het wandelen opneem, stel ik mezelf de vraag: wat gaat er schuil achter de statige, vaak prachtig gepatineerde poorten en deuren? Hun verhalen blijven binnenskamers, ze behouden hun intimiteit van de stad die zijn geheimen nooit volledig prijsgeeft. Ik stap verder en blijf staan bij wellicht onbeduidende plaatsen binnen de geschiedenis. Ze trekken mijn aandacht. Omwille van het toeval, hun schoonheid, hun uniek-zijn binnen de vloedgolf van muren. Ik zoek niet naar antwoorden. Ik wil de vragen die mij overvallen zelf invullen. Ik wil enkel fantaseren over het leven achter deze ‘entrées’. De werkelijkheid door middel van mijn fantasie slechts even aanraken en mijn eigen waarheid zelf invullen om ze direct terug los te laten voor een blik nieuwe prikkels.

 

      

     

P1010658     

     

 

Le Marais situeert zich in het 3de en 4de arrondissement

Ideaal te bereiken via metro (ligne 1 – halte Saint-Paul) of via fiets/auto via Rue de Rivoli

Foto’s © Cécile & Rosie

+ There are no comments

Add yours