GRAFISCH ONTWERPER TIM BISSCHOP

GRAFISCH ONTWERPER TIM BISSCHOP


De 35-jarige Bruggeling Tim Bisschop is gepassioneerd door vormgeving. In 2011 richtte hij zijn eigen grafisch ontwerpbureau ‘Houtkaaizeven’ op. Tim zoekt in zijn ontwerpen naar de perfecte balans tussen design en inhoud. Een gesprek.

bisschop_tim03                                                                                                                                                                                                                                                                 © Stephan Vanfleteren

Als vormgever bepaal je voor een groot stuk het visuele aspect van een uitgave. In hoeverre doe je research over je onderwerp of kunstenaar vooraleer je aan een nieuwe opdracht start?

Het lijkt me evident dat je jezelf als ontwerper verdiept in het onderwerp. Een boek vormgeven voel ik aan als een privilege, waar je fungeert als een curator in een soort van mini-tentoonstelling. Voor mij is het belangrijk om naast de input van de kunstenaar ook op zoek te kunnen gaan naar een bepaalde sfeer in zijn of haar werk. Vertrekkend vanuit die stemming, ontwerp ik een passende vormgeving. Deze fase bepaalt voor een groot stuk het uiteindelijke uitzicht van het boek.

Moet een vormgever van kunst houden?

Zeker. Grafische ontwerpers zijn beelddenkers net als schilders, fotografen of beeldhouwers. Het ene is onlosmakelijk verbonden met het andere. Je kan als vormgever van kunst houden, maar een vormgever is geen kunstenaar. Grafische vormgeving staat eerder ten dienste van de kunst. Wim Crouwel, een inspiratie voor veel vormgevers en ook mijn grote voorbeeld, beschreef volgens mij perfect wat toegepaste kunst wel en niet moet zijn: ‘Een vormgever moet nooit in de huid van de kunstenaar kruipen. Het verlangen van de typograaf om iets toe te voegen aan het onderwerp van een boek of affiche, moet worden onderdrukt. Je moet als vormgever het werk tonen, niet aanvullen.’ Ik probeer dat ook in mijn eigen werk toe te passen. Ik streef ernaar om het onderwerp met een gepaste nederigheid te benaderen en met een bepaalde subtiliteit en eigen stijl neer te zetten.

Heb jij zelf favoriete kunstenaars en wat trekt je aan in hun werk?

Mijn interesse in kunst is verbonden met mijn beroep als ontwerper. Ik hou van structuur, minimalisme en geometrie. Vandaar ook mijn interesse in suprematische en constructivistische kunst. De zoektocht naar hoe je met zo weinig mogelijk elementen tot een esthetisch en evenwichtig geheel komt, is voor mij essentieel. Als ik enkele van mijn favorieten moet opnoemen, dan kom ik bij de Russische avant-gardisten zoals Kazimir Malevitsj, El Lissitsky, László Moholy-Nagy of de Nederlandse oprichters van De Stijl zoals Theo van Doesburg en Piet Zwart.

Kazimir_Malevitsj_Black_Cross   TheovanDoesburg_Boogschutter  PietZwart_personallogo
© Kazimir Malevitsj ‘Black Cross’ ; Theo van Doesburg ‘Boogschutter’ ; Piet Zwart ‘Personal logo’

Heb je een bepaald boek of opdracht dat een scharnierpunt was in jouw beroep als vormgever?

Het is moeilijk om één boek als scharnierpunt te noemen. Naarmate ik meer boeken begon vorm te geven, ben ik meer stil gaan staan bij de vorm van het boek op zich. De typografie is één ding, maar een goed boek heeft nood aan meer dan enkel juiste letters en een mooi uitgewerkte structuur. Ik ben hoe langer hoe meer driedimensionaal gaan denken.

Een tijd geleden zag ik het boek dat Irma Boom ontwierp voor de Amerikaanse textielkunstenares Sheila Hicks. Dit ontwerp sluit door zijn blinddruk van een fijn weefsel op de cover en de ruw gekartelde paginaranden perfect aan bij het werk van Hicks. Prachtig hoe Irma Boom hier vorm en inhoud weet te doen samensmelten.

Op persoonlijk vlak was het project rond Charleroi een uitgelezen moment om ook meer over de combinatie vorm-inhoud te gaan nadenken. Samen met fotograaf Stephan Vanfleteren zocht ik naar een gepaste manier om het onderwerp te vertalen naar een juiste afwerking voor het boek.

IrmaBoom_boekontwerpSheilaHicks2     Tim Bisschop_Charleroi1
© Irma Boom, boekontwerp ‘Sheila Hicks’ ; Tim Bisschop, boekontwerp ‘Charleroi’ 

Wie is je grote voorbeeld als vormgever?

Zoals eerder aangehaald, heb ik een grote bewondering voor de inmiddels 87-jarige Wim Crouwel. In de jaren 60, 70 en begin 80 stond hij in voor de volledige vormgeving van Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Zijn werk was vaak geïnspireerd op de minimalistische Zwitserse stijl waar helderheid, orde en minimalisme kenmerkend zijn. Wat mij vooral aanspreekt in zijn werk is dat hij dit weet te combineren met de essentie van typografie. Hij tast in elk werk de grenzen af van functionaliteit en esthetiek zonder de leesbaarheid ervan geweld aan te doen.

wimcrouwel                                                                                                                                                                                             © Wim Crouwel affiches

Zijn er mensen voor wie je hoopt ooit te mogen werken?

Lastige vraag (lacht). Het is natuurlijk een eer om voor je favorieten te mogen werken, maar dit houdt ook bepaalde risico’s in. Het gevaar bestaat dat je te veel je best gaat doen omdat je er te dicht op zit. Dit resulteert in een slecht ontwerp. Je moet op dat moment je bewondering aan de kant kunnen zetten. Voor mij is het dan ook belangrijker dat ik ergens een eigen stijl creëer. Dat klanten voor mij als vormgever kiezen omwille van mijn eigen stijl is een ambitie die ik wil nastreven en ook een soort parameter voor het slagen in mijn job.

 

Meer info over de ontwerpen van Tim Bisschop kan je vinden op: www.houtkaaizeven.be

Categories

+ There are no comments

Add yours