RICCARDO TISCI: ITALIAANSE KRACHT

RICCARDO TISCI: ITALIAANSE KRACHT


Move over Versace en Armani: het nieuwe Italiaaanse wonderkind heet Riccardo Tisci. De 40-jarige designer maakt al 10 jaar furore bij Givenchy.

EEN FRISSE START BINNEN DE MODEWERELD

Riccardo Tisci kreeg naamsbekendheid vanaf 2005, toen hij werd aangesteld als artistiek directeur bij het Franse modehuis Givenchy. Hetzelfde jaar waarin Alexander Wang zijn eigen label startte, wat hem veel succes en hem uiteindelijk een plaats bij Balenciaga zou opleveren. 2005 was ook drie jaar voor de dood van modelegende Yves Saint Laurent. Met de dood van YSL werd officieel een nieuwe generatie ingezet, met jonge, vernieuwende geesten die de grote modehuizen op hun kop zouden zetten. In 2012 werd Alexander Wang artistiek directeur bij Balenciaga, Olivier Rousteing zwaait de scepter bij Balmain sinds 2011.

riccardo tisci foto   alexander wang foto    olivier rousteing foto
©interviewmagazine, forbes, avantgardists

Tisci is onder meer bekend voor zijn samenwerkingen met Nike. De Air Force 1’s kregen een upgrade en verschenen in verschillende kleuren en hoogtes. De sneakers verkochten als zoete broodjes en onder meer zangeres Ciara was fan.

riccardo tisci air force                                                                                   © nikeblog                                                                 

GIVENCHY

Al 10 jaar maakt Tisci ontwerpen voor het iconische Franse label, maar de sleur lijkt er nog lang niet in te zitten. Seizoen na seizoen wordt Tisci meer spraakmakend, op een goede manier.

Onder meer de Bambisweater uit de ready-to-wear FW-collectie van 2013 was een ongekend succes, maar vooral 2015 lijkt het jaar van Tisci te zijn geweest. Zijn spraakmakende wintercollectie is er een om niet snel te vergeten. De modellen kwamen de catwalk op met verfijnde, joodse krulletjes op het voorhoofd en enorme septums en andere juwelen op het gezicht. Dramatische, barokke elementen zijn een constante geworden bij Tisci, maar met steeds genoeg aandacht voor vrouwelijke en krachtige silhouetten.

tisci bambi sweater  tisci bambi sweater 2  tisci fall  tisci fall 2
© Vogue.com

De Givenchy vrouw is vandaag de dag heel divers geworden. Tisci staat er om bekend aparte modellen uit te kiezen voor zijn catwalkshows, niet-alledaagse schoonheden en ook Aziatische en Afrikaanse vrouwen. Hij is steeds op zoek naar unieke gezichten en verandert zo het eenzijdige blanke modebeeld, wat we alleen maar kunnen toejuichen.

De ontwerper hecht veel belang aan vriendschap en koestert de mensen rondom hem. Hij is geliefd bij bekendheden en heeft een goede band met onder meer Kim Kardashian, die ook beste maatjes is met Olivier Rousteing.

Tekening bovenaan Riccardo Tisci © Hélène Maes

+ There are no comments

Add yours